100% PERU!

De Dakar rally gaat op 6 januari van start in de Peruaanse hoofdstad Lima, waar de rally op 17 januari na 10 loodzware etappes ook zal finishen. 
Het bijzondere dit jaar is dat het volledig in Peru gereden gaat worden. 100% zand en duinen. Dat is voor veel deelnemers best pittig.
Ook zijn er dit jaar weer wat noviteiten toegevoegd door de ASO (de organisatie van de Dakar Rally):

– Een tweede kans
Auto’s, SSV’s en trucks die uitvallen in het eerste deel van de rally, kunnen na de rustdag de race weer hervatten in een eigen competitie.
Deze voertuigen krijgen een oranje plaat en zullen nooit in de top 25 starten van een special

– UTV open
Een nieuwe klasse in de autocategorie, voor voertuigen die te vinden zijn in de Amerikaanse Baja’s. Deze zijn qua afmetingen vergelijkbaar met de SSV’s maar hebben een eigen technisch reglement.

– Marathon etappe voor de rustdag

Aan het einde van de vierde etappe hebben de motoren en quads een marathonbivak in Moquegua en de auto’s, SSV’s en trucks gaan naar Tacna. Op de rustdag sluiten de deelnemers weer aan bij hun serviceteams. Dan brengen de motoren en   quads weer een nacht door in een geisoleerd bivak om zo te voorkomen dat er ‘s nachts een lange verbinding gereden moet worden naar de start van dag zes.

– Speciale formats
  • twee massastarts op dag vijf en dag negen
  • Stage twee wordt geopend door de auto’s
  • Stage acht: ‘Super Ica’. De tien snelste motoren en auto’s en vijf snelste trucks in de uitslag van dag 7 gaan als eerste van start